Katoenplant

Alles over katoen

KATOEN: DE BASIS VAN ONZE WERKKLEDING

Katoen vormt de basis van veel van onze werkkleding en bedrijfskleding. Tricorp gebruikt alleen gekamd katoen in haar collectie. In dit artikel lees je wat gekamd katoen is en andere waardevolle feiten en eigenschappen van dit populaire basismateriaal voor kleding en werkkleding.

 

WAT IS KATOEN?

Katoen is het zaadpluis van de katoenplant. De vrucht van de katoenplant barst open wanneer deze rijp is. Hierdoor wordt een dot katoen zichtbaar: het zaadpluis. De katoenvezels zijn twee tot vijf centimeter lang en worden gesponnen tot garens.

 

DE KATOENPLANT

Voor de productie van katoen worden verschillende katoenplanten gebruikt. Het behaarde katoen (gossypium hirsutum) wordt voor 90 procent van de wereldproductie gebruikt.

 

GEKAMD KATOEN: DUURZAAM EN HOGE KWALITEIT

Gekamd katoen heeft een hogere kwaliteit dan ongekamd katoen. Het katoen wordt voor het spinnen gekamd: de kortste en meest kwetsbare garens worden zo verwijderd. Het resultaat is katoen met een hogere kwaliteit en meer duurzaamheid. Tricorp gebruikt daarom alleen gekamd katoen. 

 

KENMERKEN EN EIGENSCHAPPEN VAN KATOEN

Katoen is een platte, gedraaide vezel en heeft daardoor weinig glans. Hierdoor zijn de vezels stroef en houden deze elkaar in een garen goed vast. De katoenvezel is omgeven door een dun waslaagje: de cuticula. Hierdoor is de vezel stroef en waterafstotend. Het bleken en kleuren van het katoen kan dan ook niet zonder het katoen te bewerken. 

Katoen wordt in de kledingindustrie veel gebruikt vanwege het ademende vermogen en het vermogen om vocht op te nemen. Hierdoor wordt transpiratievocht goed afgevoerd. Het draagcomfort en de duurzaamheid maken katoen tot een populair materiaal voor kleding en werkkleding. 

Tricorp Casual

DE GESCHIEDENIS VAN KATOEN

Katoen kent een rijke geschiedenis. Ook in het oude Egypte werd katoen gebruikt. Het produceren van katoen veranderde door de Britse industriële revolutie en de uitvinding van de Spinning Jenny (1764). De uitvinding van de cotton gin (1793) zorgde dat de katoenvezels machinaal van de zaaddozen gescheiden kon worden. Hierdoor werd de productie van katoenen producten een stuk goedkoper.

 

STEEDS POPULAIRDER MATERIAAL VOOR KLEDING

Katoen is niet alleen populair geworden door haar eigenschappen en de nieuwe productiemethoden. Katoen was in de handel ook een geliefd product. Katoen verliest namelijk slechts 10 procent van haar ruwe gewicht bij de verwerking en ook dat maakt van katoen een geliefd handelsgoed.

 

HET PRODUCTIEPROCES VAN KATOEN

Het katoen wordt verwerkt tot garens voor het produceren van kleding. De katoenvezel wordt omgeven door een dunne waslaag: de cuticula. Het katoen kan niet worden gebleekt of gekleurd zonder de cuticula te verwijderen. De cuticula wordt verwijderd door de garens of stoffen te koken in een oplossing van soda of natronloog. Het proces wordt kierkoken of afkoken genoemd. Het katoen kan vervolgens worden gebleekt of gekleurd. Gekamd katoen wordt voor het spinnen van de garens gekamd. 

 

KATOENEN WERKKLEDING VAN TRICORP

Tricorp maakt dankbaar gebruik van de positieve eigenschappen van katoen in haar werkkleding. Met het duurzame materiaal wordt ademende werkkleding geproduceerd dat perfect in staat is om vocht op te nemen. Op zoek naar ademende werkkleding? Bekijk dan ook eens onze CoolDry collectie. CoolDry beschikt over eigenschappen die helpen bij het constant houden van de lichaamstemperatuur. Voor vragen kan je altijd terecht bij de medewerkers van Tricorp!

Naar boven
Cookies bij Tricorp

Wij gebruiken cookies om u de allerbeste ervaring te bieden op onze website.